Aparat "STOP PIRO"

Osnovna karakteristika aparata “STOP PIRO”

Aparati ”STOP-PIRO” primjenjuju se za početno gašenje požara. Oni u sebi sadrže protupožarnu otopinu/protupožarnu smjesu (”PPO/PPSR”), koja se aktiviranjem pirotehničke smjese (eksplozijom) razbacuje po požarištu. Kod primjene ”STOP-PIRO” aparata dobivamo tri važna osnovna efekta, prvi da kod same eksplozije dolazi do povećane potrošnje kisika u području požarišta, drugi što ”PPO/PPSR” nakon razbacivanja po požarištu na temperaturi 3000C na više dolazi do termolize i rashlađivanje požarišta, a treće ”PPO/PPSR” služi kao retardant na požarištu (cca.:10-15 minuta) koji onemogućava ponovno rasplamsavanje vatre.

Primjena aparata ”STOP-PIRO”

Aparati ”STOP-PIRO” namijenjeni su za gašenje mikro-makro požara u europskim razredima A i B. Primjenjuje se za preventivno gašenje lokalnih mikro-inicijalnih požara u svim motornim vozilima. 1 litra ”PPO/PPSR” gasi cca. 8m3 prostora.

Prema primjeni/uporabi aparate ”STOP-PIRO” dijelimo u dvije grupe:

  • PMA (protupožarni mobilni aparat )
  • PSA (protupožarni stabilni aparat )

I u jednoj i drugoj verziji koristimo istu protupožarnu tekućinu ”PPO/PPSR” kao i pirotehnički upaljač. Pirotehnički upaljač sadrži 0,8 grama pirotehničke smjese, što je dovoljno da efikasno rasprši protupožarnu tekućinu i dovoljno bezopasna za korisnike.

Održavanje protupožarnog aparata

  • Kontrola aparata obavezno se obavlja svake godine (jednom na godinu) kako ne bi došlo do eventualnog mehaničkog oštećenja
  • ”PPO/PPSR” kontrolira se svakih pet (5) godina, a nakon deset (10) godina obavezna je zamjena novom
  • Sustav pirotehnike se kontrolira jednom godišnje – za pirotehničku smjesu najvažnije je da tijekom vremena ne dođe u doticaj sa vlagom ili tekućinom, čime se narušava ispravnost rada protupožarnog aparata

”PPO/PPSR” za eksterno korištenje

Na tragu razvoja osnovnog proizvoda, došli smo do saznanja u eksperimentalnoj fazi da bi se za vanjske – otvorene požare mogla primijeniti ”PPO/PPSR” u posudama većih zapremina 50,100,200 i više litara posredstvom cisterni, helikoptera i GPS uređaja kao i aviona (kanadera).
Ova varijanta proizvoda bila bi namijenjena za profesionalne vatrogasne postrojbe kod gašenja požara eksternog tipa, kao što su prevencije protiv šumskih požara, požara građevina itd.

Zainteresirani za suradnju?

Scroll to Top